Bahan-bahan peram:
2 kg kobis panjang
2 sudu mkn garam
Bahan-bahan sos:
2 sudu mkn cili kering yang dah digiling
2 sudu makan sos ikan.
1 sudu mkn gula perang
1 sudu mkn garam
1 batang daun bawang
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 cm halia
Cara menyediakan:
1. Basuh kobis panjang dengan bersih dan potong sepanjang 1 inci.
2. Gaulkan kobis panjang dengan garam dan biarkan semalaman.
Sos:
1. Kisar bawang putih, bawang besar dan halia
2. Hiris daun bawang, kemudian gaulkan bahan kisaran dengan cili, sos ikan, garam, gula perang, dan daun bawang biarkan selama setengah jam..
Pencampuran:
1. Guna sarung tangan campurkan sos dan kobis, pastikan semua kobis bersalut dengan sos.
2. Masuk dalam bekas kedap udara dan biarkan selama 4 hari dalam peti sejuk. Hidangakan..
Post a Comment